Sabina, Jasna i Sandra uveseljavaju djecu i odrasle pripovijedanjem bajki, a nastupaju diljem Hrvatske i izvan nje. Tvrde da je propovijedanje ponekad poput terapije.

BAJKE su izvor sinergije stvaranja i način na koji se prenose – neposredno – oči u oči, um do uma, srce do srca je ono zbog čega sam odabrala baviti se ovom profesijom, rekla je, za 24 sata, Sabina Sabljak (42), pripovjedačica bajki za djecu i odrasle. Jedna je od nekoliko profesionalnih bajkopričalica u Hrvatskoj, a s tim se počela baviti prije pet godina, kad je u Ogulinu osnovala obrt Živa riječ.

Jasna Held (57) iz Dubrovnika pripovijedanjem se bavi više od dva desetljeća. Ona je prva profesionalna pripovjedačica narodnih bajki koja je to zanimanje u Hrvatskoj oživila nakon sto godina. Svojim radom inspirirala je brojne pripovjedače, poput Sabine i Brođanke Sandre Vukoje.

Sandra Vukoja iz Slavonskog Broda je jedina u gradu bajki spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić profesionalna pripovjedačica – zvana i bajkopričalica. Ovih blagdanskih dana pune su joj ruke posla jer mnogo je mališana, pa i odraslih koji čekaju da im ispripovijeda prigodnu bajku. No kako je ona u jako dobrim odnosima s dobrim vilenjacima i vilama, dobila je puno vilinskog praha pa bez problema stiže svugdje gdje je pozovu. Tako ju je moguće vidjeti u Istri, na istoku Slavonije, u Zagorju, u Lici i još mnogim krajevima Hrvatske.

– Po zanimanju sam učiteljica, ali sam se za ovaj posao odlučila jer sam se u njemu pronašla. Kao i svi umjetnici, tako i ja imam svoju publiku. Unatoč što su najmlađi, oni su jako veliki kritičari, kod njih nema nešto između. Ili prođeš ili ne, stoga ih se nikako ne smije podcjenjivati. Vrlo dobro znaju ocijeniti ono što je dobro, a što ne. Želja mi je da takve prosudbe imaju i kad odrastu. Djeci pripovijedam bajke, nekima se čini da je jednostavno, no pripovjedač mora biti jako odgovaran za ono što priča tim malim umovima. Kad im pripovijedam bajku, pratim njihove reakcije, a to najbolje pokazuju svojim okicama, pa nerijetko i njih same uključujem u pripovijedanje bajke, što oni rado čine – rekla je Sandra, pripovjedačica koja je inače i predsjednica Udruge za promicanje kulture govorenja i kreativnog stvaralaštva “Vilinput”.

Bajke i priče koje je do sada ispričala ne broji, ali ih je jako puno i one su uvijek prigodne, kao i ove ovih blagdanskih dana, pa i nije čudo što smo je zatekli u pričanju djeci prigodne Božićne bajke, na čemu su joj njezini mali slušatelji zahvalili osmijehom i pljeskom.

– Prema mojem dosadašnjem iskustvu, bajke u kojima su glavni junaci zmajevi, hrabri vitezovi, dinosauri i u kojima ima akcije najviše zanimaju dječake, dok djevojčice više preferiraju nešto nježnije likove, poput princeza, ali kad se to sve izmiješa u jednu priču, to bude fantastično – kaže Sandra dodajući kako bajke promoviraju istinske vrijednosti koje ne smiju biti nikad zaboravljene.

– Bajka je jedno čudo – kaže ova simpatična Brođanka. Sandra je na kraju otkrila da, osim što uživa u bajkama koje pripovijeda, i sama živi svoju bajku. U Božiću je pronašla inspiraciju za svoju bajku “Neobične zgode jednog vilenjaka”. Napisala ju je prije dvije godine, a za to su joj trebala svega dva dana jer su, kaže, riječi tekle same od sebe.

 

https://sbplus.hr/slavonski_brod/zivot/zabava/mi_smo_hrvatske_vladarice_bajki_i_prica.aspx#.XdKBWB_PxaT