Kada sam odlučila profesionalno baviti se pripovijedanjem, znala sam da će na jedan određen način moj život postati uzbudljiv. U poslovnom smislu svaki radni dan je drugačiji. Najljepše je u tom poslu tj. pozivu biti svakodnevno okružen pričama, putovati, upoznavati nove ljude i ponekad kao dar znaju doći prekrasni projekti koji zauvijek ostaju u srcu.

Jedan je takav projekt  „Postani pisac s…“

Početkom godine razveselio me poziv ravnateljice Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar gđe Romane Horvat da sudjelujem u međunarodnom projektu koji se istovremeno provodi u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Hrvatskoj te da budem predsjednica Povjerenstva za odabir najboljih učeničkih priča. Projekt naziva „Postani pisac s…“ provodi se svake dvije godine, a obuhvaća radionicu kreativnog pisanja za učenike od 5. do 8. razreda na zadanu temu, a potom odabir najboljih radova te njihovo objavljivanje u e-zborniku.

Ove je godine tema bila fantasy s predloženim naslovom Nikada ne bih vjerovao/la, da… te smo u veljači proveli radionicu kreativnog pisanja. Došla sam tada u daruvarsku knjižnicu gdje su me toplo i srdačno dočekale knjižničarke i ravnateljica. U dopodnevnim satima pripovijedala sam bajke mlađoj djeci, a poslijepodne smo prionuli na posao pisanja fantasy priča. Nakon uvoda, nekoliko savjeta i smjernica koje sam dala polaznicima radionice, započelo je njihovo pisanje i tako je nastalo devet prekrasnih radova. Potom je uslijedio vrlo, vrlo težak zadatak: odabrati šest priča koje će ući u e-zbornik.

Zadatak je bio težak samim time što nije bilo puno priča, a sve su bile kvalitetne i zanimljive. Kada sam se vratila kući i počela ih čitati, sve su me dirnule jer iza fantasy svijeta kojeg su učenici stvorili u svojim radovima, imala sam priliku otkriti dječja razmišljanja, njihove strahove i želje u doba pandemije i izazovnog vremena u kojem živimo.

Prilikom odabira vodila sam se načinom izražavanja i sklapanja rečenica, napetošću zapleta radnje u priči i izraženim elementima fantastike. Presudile su nijanse. Šest najuspješnijih priča napisali su  učenici: David Radman, Nevia Hrabrić, Iva Holeček, Melissa Rihter, Una Šimek i Tea Bilavčić te su njihovi radovi uvršteni u e-zbornik koji možete pogledati na poveznici:

Međunarodni e-zbornik 2022

Fantasy je književni žanr koji začuđuje, a ako će vas odabrane priče začuditi onda smo uspjeli.

Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar u suradnji sa Središnjom knjižnicom za češku manjinu u RH priredila je svečanu promociju 31. svibnja 2022. na kojoj je predstavljen e-zbornik i dodijeljene su nagrade mladim piscima.

Pripovjedačica Sandra s mladim piscima

Pripovjedačica s Romanom Horvat, ravnateljicom knjižnice

Djeca nam imaju puno toga za reći, ali nemaju uvijek priliku ni način kako bi sebe izrazili. Kroz pisanje se otvaraju, bivaju svoji, nesputani, slobodni i imaju puno toga za poručiti nama odraslima. U tome je velika vrijednost ovakvog projekta. Na ovaj način potičemo ih na lijepo izražavanje, komuniciranje kroz pisanu riječ, a ujedno im otvaramo priliku kako bi nam prenijeli svoje osjećaje na kreativan i za njih vjerojatno lakši i ljepši način.

Odgovornost je nas odraslih stvoriti takve prilike za djecu i mlade i pokazati im da nam je stalo. Primijetila sam kako je daruvarska knjižnica primjer takve odgovornosti jer je jedna od onih  knjižnica u Hrvatskoj koja svojim članovima nudi pregršt kvalitetnih i originalnih sadržaja tijekom cijele godine.

Čast mi je što sam bila dio ovog projekta, a toplinu i srdačnost koja me uvijek dočeka u Daruvaru nosim u srcu i zahvalna sam.

Ispred knjižnice