Mjesec travanj donosi posebne boje, mirise, cvrkut ptica, buđenje i rast pa tako i nove spoznaje.

Sljedeći tjedan u Slavonskom Brodu ključeve grada preuzimaju djeca jer počinje velika dječja kulturna i književna manifestacija U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić. Muzej Brodskog Posavlja i ovoga puta otvorio mi je svoja vrata, otkrio kako čuva posebne ilustracije jedne bajke i pozvao me pripovijedati u tom čarobnom tjednu kada će dječji smijeh i glasovi odzvanjati gradom.

Dok se pripremamo za taj tjedan, pođimo malo u prošlost.

Kada je književnica Ivana Brlić-Mažuranić bila četrnaestogodišnja djevojčica, u Zadru se 15. travnja 1888. godine u poznatoj plemićkoj obitelji Borelli Vranski rodila djevojčica Zoe (Contessa di Vrana).

Obitelj Borelli istaknula se u Hrvatskoj svojim političkim, kulturnim i društvenim djelovanjem. Zoe je postala slikarica, a prve slikarske korake svladala je uz svoga oca. Slikarstvo je učila u Zagrebu, Beču i Rimu, a nakon studija preselila se u Pariz gdje je 1913.  samostalno izlagala svoje slike.  Samostalne izložbe imala je u Beču 1909.  godine te Zagrebu 1919. godine.

Imala je dvije sestre također umjetnice, keramičarku Malvinu i pjesnikinju Vandu.

Ono što je posebno zanimljiv podatak jest taj da je Zoe sa svojom sestrom Malvinom putovala Dalmacijom, proučavala ornamentiku na hrvatskim nošnjama te ih crtala za Etnografski muzej u Splitu.

Osim slikarstvom, bavila se grafikom, karikaturom i slikanjem na tekstilu.

Udajom za talijanskog časnika, kasnije generala Ermenegilda de Cinque Alačevića, Zoe Borelli se odselila u Italiju, najprije Rim, Fossano kod Torina, a potom i Firencu, gdje je umrla u 92. godini života.

Uz sav svoj doprinos umjetnosti, u nasljeđe nam je ostavila ilustracije bajke Šume Striborove.

Jesu li se dvije velike umjetnice, Ivana i Zoe, ikada srele? Zapitala sam se, ali odgovor na to pitanje nisam saznala. Ono što znam da ih na poseban način povezuje ova bajka.

Na našu sreću, u Zbirci umjetnina prve polovine 20. stoljeća Muzeja Brodskog Posavlja nalaze se 34 ilustracije bajke „Šuma Striborova“ Ivane Brlić Mažuranić koje je Zoe Borelli izradila 1933. godine po narudžbi beogradskog časopisa „Ženski pokret“. Za Muzej Brodskog Posavlja otkupljene su iz privatne zbirke 1950. godine.

Ove ilustracije imate priliku pogledati i doživjeti jer bit će izložene u tjednu Svijeta bajki od 16. do 22. travnja 2023. u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu.

Meni je pripala čast pripovijedati Šumu Striborovu uz ove čudesne ilustracije u utorak,  na Ivanin 149. rođendan, 18. travnja 2023.

Svratite u Muzej Brodskog Posavlja i uživajte u izložbama i edukativnim sadržajima.

Ilustracije možete pogledati na ovoj poveznici: ŠUMA STRIBOROVA-ilustracije

Hvala gđi Danijeli Ljubičić Mitrović na ustupljenim informacijama.