U Pazinu se od 11. do 15. rujna održao 8. međunarodni festival Ovca u kutiji u organizaciji Knjige u Centru (Zagreb)  i Gradske knjižnice Pazin.

Kako su organizatori to lijepo opisali na društvenim mrežama, Festival slikovnice Ovca u kutiji proizišao je iz istoimene književno-likovne nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu koja se dodjeljuje od 2005. godine. To je jedina nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri pregledava cjelokupnu produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Uz stručni žiri koji čine književnici, književni kritičari i ilustratori, postoji i neovisan dječji žiri.

Festival slikovnice Ovca u kutiji / Foto by: Lea Jurčić

Festival slikovnice Ovca u kutiji / Foto by: Lea Jurčić

Program je Festivala i ove godine u Pazinu bio zaista raznovrstan. Čitale su se slikovnice finalista nagrade Ovca u kutiji za 2023., putovalo se po školama i vrtićima pripovijedajući priče, organizirana su stručna predavanja o važnosti poticanja rane pismenosti, utjecaju čitanja na mozak, o važnosti pripovijedanja, organiziran je i izložba ilustracija te okrugli stol u kojem se raspravljalo može li AI stvoriti umjetnički tekst i ilustraciju za slikovnicu.

Festival slikovnice Ovca u kutiji / Foto by: Lea Jurčić

Profesionalna pripovjedačica Sandra Vukoja, mag. prim. educ., održala je na Festivalu dva programa pripovijedanja bajki za djecu i stručno predavanje naziva Pripovjedač- zanimanje ili poziv? Na predavanju je ispričala kako je počeo njezin pripovjedački put, kako izgleda radni dan pripovjedača, koji su izazovi jednog umjetnika obrtnika, a sve je začinila pokaznim pripovijedanjem i jednom bajkom za odrasle.

Foto by: Lea Jurčić

Festival slikovnice Ovca u kutiji / Foto by: Lea Jurčić

 

Festival Ovca u kutiji/ Photo by Lea Jurčić